keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Kpl 9. Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin

Alleelit vaikuttavat ominaisuuksiin

https://peda.net/kannonkoski/e-opin-oppikirjat/ihminen8/perinnollisyys/kuvamappi/kuvagalleria/tsotkkkjnaegosksotgs:file/download/b4ecdee03d3c8ce052a792091572d3df0e7276b5/bi_9_alleelit_oskari.png

Alleelit tarkoittavat samanpaikkaisia vastingeenejä. Kun kromosomissa on tietyssä kohtaa (lokuksessa) tiettyyn asiaan vaikuttava alleeli, voi vastinkromosomin alleeli olla erilainen. Näin yksilöiden ominaisuuksien periytyminen voi vaihdella.

Dominantti ja resessiivinen

Joihinkin ominaisuuksiin vaikuttaa vain yksi alleelipari ja alleeleja on kahdenlaista: dominoivaa ja resessiivistä. Dominoivan alleelin ominaisuus peittää resessiivisen alleelin ominaisuudet.
Alleeliparista Aa (A dominoiva, a resessiivinen) siis saisi A:n ominaisuudet.
Jotta resessiivisen alleelin ominaisuudet näkyisivät, täytyy molempien alleelien olla resessiivisiä (aa)


Yhteisvaikutus

Kaikki alleelit eivät ole dominantteja tai resessiivisiä. Jotkin eri alleelit saavat yhdessä uusia tai välimuoto-ominaisuuksia. Esim. kukan punavärisyyttä tuovan alleelin A(p) ja valkoisuutta tuovan alleelin A(v) yhteisvaikutuksesta johtuen kukka voi olla vaaleanpunainen.


Letaalius

Eräitä alleelipareja tavataan vain heterotsygoottisena, sillä jotkin kahden saman alleelin yhdistelmät ovat kuolettavia eliöille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti